Skocz do zawartości


Zdjęcie

Start pxe over ipv4 - NoteBook Lenovo - problem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
/ 20 odpowiedzi w tym temacie

#1 ShaintoS

ShaintoS
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 20 lipiec 2019 - 21:29

Witam mam pewien problem otóż dziś napotkałem niecodzienny problem włączając Notebooka Lenovo wyświetlił mi się napis ''' Start pxe over ipv4'' nie mam pojęcia dlaczego. 

Odpowiem na wszystkie pytania tylko aby rozwiązać ten problem.

Załączone miniatury

  • 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg

  • 0

#2 K a s i a

K a s i a

    królewna

  • Administrator
  • 138 postów
  • LokalizacjaKreml

Napisano 21 lipiec 2019 - 01:37

Tu co prawda Dell, ale spróbuj tego:
https://www.youtube....h?v=PAmZ4BF0J4E


  • 0

#3 ShaintoS

ShaintoS
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 21 lipiec 2019 - 02:05

Kabel LAN musi być podłączony obowiązkowo?


  • 0

#4 K a s i a

K a s i a

    królewna

  • Administrator
  • 138 postów
  • LokalizacjaKreml

Napisano 21 lipiec 2019 - 21:40

Spróbuj bez.


  • 0

#5 ShaintoS

ShaintoS
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 26 lipiec 2019 - 02:32

Boot Menu APP MENU
1. Windows boot Manager
2. ATA HDD: ST500LMOOO-SSHD-8GB 

 

Teraz mi wyskoczyło co to oznacza? Co mam zrobić?


  • 0

#6 K a s i a

K a s i a

    królewna

  • Administrator
  • 138 postów
  • LokalizacjaKreml

Napisano 26 lipiec 2019 - 09:20

Spróbuj tego:
https://forums.lenov...ght/true#M45319
  • 0

#7 ShaintoS

ShaintoS
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 26 lipiec 2019 - 22:27

A mogłabyś mi napisać w pod punktach co robić najłatwiej byłoby mi. Bo tam widzę dużo napisane jest a ja trochę kuleje z angielskiego, bardzo byłbym wdzięczny. :( 


  • 0

#8 MateuszWep

MateuszWep
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 27 lipiec 2019 - 10:34

W chromie możesz przetłumaczyć na polski
  • 0

#9 MateuszWep

MateuszWep
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 27 lipiec 2019 - 10:46

Ogóle musisz wejść do boot menu, może to być np przez włączenie lapka z przytrzymaniem przycisku, albo przyspamienie w klawiaturę podczas włączania. Jest szansa że dysk się uwalił i dlatego próbuje się włączyć przez pxe
  • 0

#10 ShaintoS

ShaintoS
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 27 lipiec 2019 - 21:46

Właśnie niektórych rzeczy w ustawieniach nie mam - dlatego proszę o wytłumaczenie mi tego w pod punktach zdjęcia są na górze przepraszam że jestem taki tępy w tych sprawach :(


  • 0

#11 MateuszWep

MateuszWep
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 29 lipiec 2019 - 10:30

Najlepiej by było jak byś włożył pendrive z instalką i sprawdził czy ona ruszy
  • 0

#12 K a s i a

K a s i a

    królewna

  • Administrator
  • 138 postów
  • LokalizacjaKreml

Napisano 29 lipiec 2019 - 19:12

Tłumaczenie;

Uruchom komputer.Naciśnij F2 -> naciśnij Enter -> naciśnij F1.
Powinien pojawić się ekran BIOS. 
Wybierz Security -> wybierz Secure Boot  -> ustaw Disable -> wybierz Start Up-> wybierz UEFI / Legacy Boot -> ustaw na Legacy Only -> naciśnij F10.
Po naciśnięciu F10, po ponownym uruchomieniu naciśnij F12.
Powinieneś teraz znaleźć się  w menu startowym. Wybierz PCI LAN. Naciśnij enter.
Wywołasz ekran z Intel Network Boot Agent. Jednocześnie naciśnij Function i P (w niektórych modelach Lenovo ThinkPad będzie to to samo, co naciśnięcie Pause | Break).
Jeśli u Ciebie jest aktywna opcja  Pause | Break, to naciśnij to. Naciśnij enter.
To powinno zakończyć się niepowodzeniem, a następnie powinno przejść do menu rozruchu.
 
Jeśli to nie zadziała, to rzeczywiście, warto sprawdzić dysk. tak samo, jeśli nie masz nic ważnego na dysku, można spróbować zainstalować system od nowa.

  • 0

#13 ShaintoS

ShaintoS
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 30 lipiec 2019 - 21:46

Właśne jak wcisne F2 to pokazuje mi się Bios ale w Security nie ma takiej opcji jak secure boot

Załączone miniatury

  • 20190719_213837.jpg
  • 20190719_213750.jpg

  • 0

#14 K a s i a

K a s i a

    królewna

  • Administrator
  • 138 postów
  • LokalizacjaKreml

Napisano 31 lipiec 2019 - 07:21

A sprawdzałeś dysk?
  • 0

#15 ShaintoS

ShaintoS
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 02 sierpień 2019 - 03:23

Nie sprawdzałem, w jaki sposób to zrobić?


  • 0

#16 K a s i a

K a s i a

    królewna

  • Administrator
  • 138 postów
  • LokalizacjaKreml

Napisano 02 sierpień 2019 - 09:27

HD Tune
  • 0

#17 ShaintoS

ShaintoS
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 02 sierpień 2019 - 22:26

Gdzie wejść?, bo HD tune nie widzę przepraszam, że jestem taki nie ogarnięty w tych sprawach jeszcze raz


  • 0

#18 K a s i a

K a s i a

    królewna

  • Administrator
  • 138 postów
  • LokalizacjaKreml

Napisano 03 sierpień 2019 - 21:02

To jest program. Więc swój dysk musiałbyś wyjąć i podpiąć do innego kompa i z tego kompa go sprawdzić.


  • 0

#19 ShaintoS

ShaintoS
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 07 sierpień 2019 - 03:25

A nie można po prostu od nowa zaainstalować Windowsa?


  • 0

#20 K a s i a

K a s i a

    królewna

  • Administrator
  • 138 postów
  • LokalizacjaKreml

Napisano 12 sierpień 2019 - 11:54

Możesz spróbować.
https://support.micr...ws-10-reinstall
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


katalog stron KPS.PL | website downtime tracking | Katalog Stron | Katalog Stron Internetowych