Skocz do zawartości


Zdjęcie

Ekran śmierci (blue screen)

bsod 0x10000050 bluescreen xp memtest

Stary temat!

Guest, ostatni post tego tematu został napisany 30 dni temu i nowy post zostanie uznany za odkopywanie tematów. Załóż nowy wątek!



  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
/ 41 odpowiedzi w tym temacie

#1 Carlito11

Carlito11
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 27 luty 2019 - 11:16

Witam

 

1.

Procesor: Core i3 2100

 

Płyta główna: Gigabyte H61M - S2 - B3

 

Ramy: DDR 4GB

PC3-10700 (667 MHz)

GR1333D364L9/2G

 

Dysk twardy: Toshiba DT01ACA050

 

Karta graficzna: NVIDIA GeForce GT 520

 

Zasilacz:

Model WIND 505W

AC Input 230V~, 5A, 50Hz

Max Power 505W

 

2.

Windows XP Professional Wersja 2002 Servie Pack 3

 

3.

Mam problem z dyskiem twardym, dokładnie chodzi o to że co pewien czas wywala mi tak zwany ekran śmierci (blue screen).

 

Około dwa tygodnie temu formatowałem cały dysk, co było spowodowane wirusem, miałem nadzieję że przy okazji rozwiąże to i problem blue screen'a, tak się niestety nie stało, bo znów ów ekran się ukazał.

 

Dorzucam screen z HDDScan, oraz dwa screeny dotyczące ekranu śmierci i bardzo bym prosił o nakreślenie mi problemu mojego komputera :)

 

 

http://wrzuc.se/i/5c765e0747711

 

http://wrzuc.se/i/5c765e453da53

 

http://wrzuc.se/i/5c765e5b71a78


Użytkownik Carlito11 edytował ten post 27 luty 2019 - 15:15

  • 0

#2 Rafaello025

Rafaello025
  • Administrator
  • 3689 postów

Napisano 27 luty 2019 - 11:35

Pokaż co pokaże HDTune, zakładka Health. Co do pokazanego błędu C7, kup nowy kabelek SATA i podłącz dysk (możesz również w inne gniazdo SATA podpiąć) i zobacz czy zniknie. To po pierwsze. Druga sprawa, pamięć ram: te 4 GB masz w jednej kości? Jeśli w dwóch to wyjmij jedną i testuj, potem analogicznie postąp z drugą i zobacz czy będzie sypać BSOD`ami. Nie zaszkodziłoby wykonanie testu MemTestem. No i ten zasilacz co posiadasz, pewnie też nie jest najwyższych lotów. Jak masz sposobność od kogoś pożyczyć markowy zasilacz o mocy minimum 400W na parę godzin to byłoby fajnie. 


  • 0

#3 Carlito11

Carlito11
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 27 luty 2019 - 15:09

http://wrzuc.se/i/5c769363906b2

 

Akurat miałem w domu kabelek SATA i podpiąłem w każde z czterech gniazd w płycie głównej, ale te błędy nie znikają (mowa o tych w programie HDDScan?)

 

Ramy mam w dwóch kościach. Zrobiłem tak jak napisałeś, raz się komputer włączał, innym razem nie mógł wystartować, a jeszcze innym razem włączył się, ale myszka nie działała. Podpinałem obydwie kości parokrotnie i tu i tu, i efekty były różne.

MemTest'a nie wykonałem. Pobrałem wszystkie opcje o nazwie Download - Pre-Compiled Bootable ISO, po wypakowaniu jest plik testowy README, a w folderze BOOT znajduje się plik BOOT oraz MEMTEST.IMG, nie ma żadnego pliku o nazwie memtest86+-4.00.iso.

 

A co do zasilacza, to niestety nie mam możliwości pożyczenia go.


Użytkownik Carlito11 edytował ten post 27 luty 2019 - 15:10

  • 0

#4 Rafaello025

Rafaello025
  • Administrator
  • 3689 postów

Napisano 27 luty 2019 - 15:22

Spróbuj pobrać Memtest z tego linku (powinno być ok, w środku będzie plik .iso)


  • 0

#5 Carlito11

Carlito11
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 27 luty 2019 - 17:10

Po wypakowaniu, są te pliki.. (te same o których pisałem wyżej)

 

http://wrzuc.se/i/5c76b157c9cb4

 

 

Jakieś pomysły? :)


Użytkownik Carlito11 edytował ten post 27 luty 2019 - 20:21

  • 0

#6 Rafaello025

Rafaello025
  • Administrator
  • 3689 postów

Napisano 27 luty 2019 - 23:10

Czym to wypakowujesz? Pobierasz paczkę .zip (którą podlinkowałem), wypakowujesz WinRar`em i powinieneś mieć .iso


  • 0

#7 Carlito11

Carlito11
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 27 luty 2019 - 23:40

Pobieram paczkę którą podlinkowałeś, wypakowuje to WinRarem i mam te 3 pliki które widać na screenie.

Waga tego co pobieram od Ciebie to 58,0 KB.


  • 0

#8 Rafaello025

Rafaello025
  • Administrator
  • 3689 postów

Napisano 28 luty 2019 - 07:19

Zmień rozszerzenie img na iso i spróbuj wypalić na płytę, tudzież bootowalny pen.


  • 0

#9 Carlito11

Carlito11
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 28 luty 2019 - 08:37

Zmieniłem nazwę pliku MEMTEST.IMG na MEMTEST.ISO, plik zamienił się w archiwum, tzn w plik zapakowany którego nie da się rozpakować. Próba kończy się: ostrzeżenie - nie znalazłem archiwum.

 

 

Może wrzuć ten plik iso, już rozpakowany, na jakiś serwer..


Użytkownik Carlito11 edytował ten post 28 luty 2019 - 08:39

  • 0

#10 Rafaello025

Rafaello025
  • Administrator
  • 3689 postów

Napisano 28 luty 2019 - 09:25

ŁAP


  • 0

#11 Carlito11

Carlito11
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 28 luty 2019 - 09:34

Ja już nie wiem, znów jest to samo. Te same trzy pliki: tekstowy README, oraz wykaz zabezpieczeń BOOT i MEMTEST.IMG.

 

O ch.. tu chodzi?!


  • 0

#12 Rafaello025

Rafaello025
  • Administrator
  • 3689 postów

Napisano 28 luty 2019 - 09:35

jak masz memtest.iso nie rozpakowuj, a wypalaj ten plik ;)


  • 0

#13 Carlito11

Carlito11
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 28 luty 2019 - 09:38

Pobrało mi się coś takiego..

 

http://wrzuc.se/i/5c7798f0565cf

 

Zapakowane odpali się z płyty?


  • 0

#14 Rafaello025

Rafaello025
  • Administrator
  • 3689 postów

Napisano 28 luty 2019 - 09:57

Z ciekawości, weź zassaj Daemona, zobaczymy czy coś to zmieni ;)


  • 0

#15 Carlito11

Carlito11
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 28 luty 2019 - 11:02

Udało się. Program wykonał test, pojawił się komunikat: pass complete, no errors. Wygląda na to, że ramy są ok..

Mam wrzucić jakiś screen z tego MemTest'a?


Użytkownik Carlito11 edytował ten post 28 luty 2019 - 11:03

  • 0

#16 Rafaello025

Rafaello025
  • Administrator
  • 3689 postów

Napisano 28 luty 2019 - 13:40

No skoro jest tak jak piszesz, to wierzę Ci na słowo ;) Najgorzej, że nie masz jak przetestować części. Nie masz drugiego (awaryjnego) dysku HDD, ani zasilacza na podmianę. 


  • 0

#17 Carlito11

Carlito11
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 28 luty 2019 - 13:57

Czyli problemem jest dysk albo zasilacz?

 

Nie ma jakiś programów typu MemTest, do sprawdzenia dysku, jak i zasilacza?

 

 

A co do sprawdzenia innego dysku i zasilacza, nie mam takiej możliwości, niestety.

 

Co zalecasz zrobić, jakiś pomysł?

 

:)


Użytkownik Carlito11 edytował ten post 28 luty 2019 - 14:39

  • 0

#18 Rafaello025

Rafaello025
  • Administrator
  • 3689 postów

Napisano 28 luty 2019 - 16:22

Zrób test HDTune: Benchmark oraz Error Scan (może być z zaznaczoną opcją Quick). Ten błąd (dysku) może oznaczać kabel (niby wykluczyłeś, bo podmieniłeś), kontroler dysków na płycie głównej, albo sam dysk. Zasilacza nie ma co testować, bo masz bubel (skoro marki nie podałeś). 


  • 0

#19 Carlito11

Carlito11
  • Autor tematu
  • Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 28 luty 2019 - 18:21

http://wrzuc.se/i/5c78135c5151c

 

http://wrzuc.se/i/5c78136bdb72c

 

 

A co do zasilacza, jest on marki Qoltec.


  • 0

#20 Rafaello025

Rafaello025
  • Administrator
  • 3689 postów

Napisano 28 luty 2019 - 18:45

Qoltec to generalnie bliżej ma ku badziewiu niż porządnemu sprzętowi. Dysk wygląda ok. Jaką masz wersję Biosu (CPU-Z -> Mainboard)?


  • 0



Stary temat!

Guest, ostatni post tego tematu został napisany 30 dni temu i nowy post zostanie uznany za odkopywanie tematów. Załóż nowy wątek!



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: bsod, 0x10000050, bluescreen xp, memtest

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


katalog stron KPS.PL | website downtime tracking | Katalog Stron | Katalog Stron Internetowych