Skocz do zawartości


Zdjęcie

Niestabilny Dell Q15R: zawiesza się przy odtwarzaniu filmów, czarny pas w Chrome, ciepły

dell zawieszanie

Stary temat!

Guest, ostatni post tego tematu został napisany 30 dni temu i nowy post zostanie uznany za odkopywanie tematów. Załóż nowy wątek!



  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
/ 11 odpowiedzi w tym temacie

#1 mardag

mardag
  • Newbie
  • 6 postów

Napisano 03 kwiecień 2014 - 13:15

Witam,

 

Moja dziewczyna posiada Della Q15R. Specyfikacja:

 

Procesor: Intel Core i5-2410M

Pamięć: 4GB RAM Samsung

Karty graficzne: Intel HD 3000 + GeForce GT 525M

Dysk twardy: Samsung 500GB

 

Od jakiegoś czasu komputer zachowuje się dziwnie i niestabilnie. Podczas oglądania filmików na YT, słuchania muzyki, a ostatnio nawet przy otworzeniu w tym samym czasie kilku kart z grafiki Google (w tle chodziło tylko Visual Studio 2010) potrafi się zawiesić. Jeżeli dodatkowo włączony jest dźwięk wydaje przy tym dziwny odgłos (po angielsku nazwałbym to "buzzing", polskim tłumaczeniem jest brzęczenie, ale nie do końca oddaje to istotę problemu) i jedynym rozwiązaniem jest jego wyłączenie z sieci (poprzez przytrzymanie przez kilka sekund guzika włączającego). Gdy laptop się w ten sposób zawiesi, diodka sygnalizująca pracę dysku przestaje migać (świeci się światłem stałym). Po ponownym włączeniu komputera wszystko jest normalnie. Kolejnym dziwnym zachowaniem jest pojawianie się czarnego pasa na górze ekranu gdy poprzez kliknięcie ikony na pasku zadań przywracamy zminimalizowanego Chroma. Najeżdżanie myszką na ten pas powoduje stopniowe pojawianie się oczekiwanych zakładek, paska adresu itd., ale jest to co najmniej dziwne. Moją dodatkową obserwacją jest to, że komputer jest zwykle ciepły, szczególnie podczas pracy w łóżku (na pewno powietrze jest wtedy gorzej odprowadzane, ale nie jest też tak, że otoczony jest kołdrą z każdej strony), nawet gdy nie jest szczególnie obciążony. Ale wspomniane wyżej problemy (zawieszanie się, czarny pas) mają miejsce również podczas pracy na biurku.

 

Co zrobiliśmy: gdy zaczęło się tak dziać zainstalowałem program, który pokazywał temperaturę CPU i karty graficznej. Wszystko było w porządku. Ani CPU, ani tym bardziej karta graficzna nie osiągały niebezpiecznych temperatur. Sterowniki od grafiki i karty dźwiękowej są aktualne. Uruchomiłem także checkdiska, aby sprawdził dysk twardy - nic nie znalazł. Na dysku C:\ było mniej niż 10% wolnego miejsca, dlatego powiększyłem tę partycję kosztem dysku D:\, który był prawie zupełnie wolny. Teraz na obu jest dużo wolnego miejsca. Komputer miał sporo programów chodzących w tle, jakichś toolbarów, które dziewczyna przypadkiem powgrywała. Wszystko to pousuwałem, oczyściłem go i przeskanowałem program antywirusowym. Zaczął chodzić szybko, dziewczyna przestała oglądać filmy i słuchać czegokolwiek, więc problem "ustąpił", ale pewnego dnia przy włączaniu komputera nic nie pojawiało się na ekranie, laptop wydawał tylko cyklicznie 7 dźwięków. Manual Della wskazywał, że 7 beeps - CPU failure. Po 2 takich próbach uruchomienia Dell nie włączył się już w ogóle. Nie bardzo mogłem z tym coś zrobić w domu, więc oddaliśmy komputer do naprawy. Pan w serwisie powiedział, że to problem z chipsetem. Wymienił go i komputer zaczął działać. Zniknęło nawet to zawieszanie komputera, ale po pewnym czasie pojawiło się znowu. Teraz co prawda występuje dużo rzadziej (2 razy w ciągu niespełna 2 tygodni od naprawy, a komputer użytkowany jest intensywnie), ale jednak się pojawia (dioda sygnalizująca pracę dysku świeci wtedy światłem stałym). Do tego cały czas przy klikaniu w ikonkę zminimalizowanego Chroma pojawia się ten czarny pas na górze.

 

Czy zatrzymująca się diodia dysku wskazuje na problem z dyskiem twardym? Jakie jeszcze testy mogę uruchomić i co sprawdzić?

 

PS. Zdaje sobie sprawę z tego, że specyfikacja, którą podałem, jest dość ogólna. W chwili pisania tego posta nie miałem możliwości dokładnego jej sprawdzenia. Jeżeli będzie taka konieczność, zrobię to.


  • 0

#2 BornToEat

BornToEat
  • Użytkownik
  • 6954 postów
  • LokalizacjaGniezno

Napisano 03 kwiecień 2014 - 14:10

Poprosze o screen z programu HDTune z zakladki Health. Uruchom tez program Ccleaner, wyczysc rejestr. Zrob skan antywirusem oraz programem Malwarebytes Anti-Malware.


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
  • 0

Człowiek uczy się na własnych błędach..... .....Choć pewnie wolałby uczyć się na obcych
STOP GOTOWCOM Z ALLEGRO!
Masz jakieś uwagi co do mojej pracy/poradników/postów na forum? Napisz do mnie prywatną wiadomość lub załóż temat tutaj. Za wszystkie uwagi dziękuję!


#3 mardag

mardag
  • Autor tematu
  • Newbie
  • 6 postów

Napisano 03 kwiecień 2014 - 16:41

Komputer jest czyszczony CCleanerem regularnie co kilka tygodni, skanowany COMODO i Avastem trochę rzadziej, ale do tej pory komputer był czysty. Teraz również przeskanowałem COMODO i Malwarebytes Anti-Malware, nic nie wykryły. Wstawiam screeny z HD Tune.

 

Załączone miniatury

  • HDTune_Health_SAMSUNG_HM501II.png
  • HDTune_Health_SAMSUNG_HM501II2.png

  • 0

#4 BornToEat

BornToEat
  • Użytkownik
  • 6954 postów
  • LokalizacjaGniezno

Napisano 03 kwiecień 2014 - 19:15

Z dyskiem nie jest źle.
Należy zrobić test pamięci RAM za pomocą programu Memtest 86+


  • 0

Człowiek uczy się na własnych błędach..... .....Choć pewnie wolałby uczyć się na obcych
STOP GOTOWCOM Z ALLEGRO!
Masz jakieś uwagi co do mojej pracy/poradników/postów na forum? Napisz do mnie prywatną wiadomość lub załóż temat tutaj. Za wszystkie uwagi dziękuję!


#5 mardag

mardag
  • Autor tematu
  • Newbie
  • 6 postów

Napisano 04 kwiecień 2014 - 09:32

Nie udało mi się zrobić testu memtest86+ (poniżej wklejam screen błędu, pojawiał się za każdym razem, kiedy chciałem uruchomić test).

Udało mi się przetestować RAM memtest86 i przeszedł test bez żadnych błędów. To wystarczy? Czy memtest86+ jest bardziej zaawansowany i dokładny?

Załączone miniatury

  • IMAG2083_BURST0071.jpg

  • 0

#6 BornToEat

BornToEat
  • Użytkownik
  • 6954 postów
  • LokalizacjaGniezno

Napisano 04 kwiecień 2014 - 09:57

Memtest 86+ jest bootowalny. Zbootowales go prawidlowo?


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
  • 0

Człowiek uczy się na własnych błędach..... .....Choć pewnie wolałby uczyć się na obcych
STOP GOTOWCOM Z ALLEGRO!
Masz jakieś uwagi co do mojej pracy/poradników/postów na forum? Napisz do mnie prywatną wiadomość lub załóż temat tutaj. Za wszystkie uwagi dziękuję!


#7 mardag

mardag
  • Autor tematu
  • Newbie
  • 6 postów

Napisano 04 kwiecień 2014 - 10:15

Tak jak napisałem, wcześniej zrobiłem test memtest86 (bez plusa), który też jest bootowalny i przeszedł bez problemów. Z memtestem86+ też zrobiłem bootowalnego pendrive'a i taki właśnie komunikat otrzymuje przy próbie bootowania z niego.


  • 0

#8 BornToEat

BornToEat
  • Użytkownik
  • 6954 postów
  • LokalizacjaGniezno

Napisano 04 kwiecień 2014 - 14:49

Hmmm bardzo dziwne. Odpal program occt i daj prace procesorowi, monitoruj temperatury programem hwmonitor. Jesli jakas temperatura przekroczy 65 stopni przerwij test. Jesli jest tam opcja zestresowania ram to tez to zrob.


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
  • 0

Człowiek uczy się na własnych błędach..... .....Choć pewnie wolałby uczyć się na obcych
STOP GOTOWCOM Z ALLEGRO!
Masz jakieś uwagi co do mojej pracy/poradników/postów na forum? Napisz do mnie prywatną wiadomość lub załóż temat tutaj. Za wszystkie uwagi dziękuję!


#9 mardag

mardag
  • Autor tematu
  • Newbie
  • 6 postów

Napisano 04 kwiecień 2014 - 15:24

Po kilku sekundach temperatura bardzo urosła.. Link do screena: https://imagizer.ima...90/703/ao9h.png

 

Przy samodzielnym obciążeniu komputera(2 filmiki na YT + Visual Studio, czyli obciążenie podobne do tego, przy którym komputer się zawiesza) temperatura była trochę niższa: https://imagizer.ima...90/837/xxip.png
 

  • 0

#10 BornToEat

BornToEat
  • Użytkownik
  • 6954 postów
  • LokalizacjaGniezno

Napisano 04 kwiecień 2014 - 18:05

Polecam wyczyszczenie komputera sprężonym powietrzem oraz zainwestowanie w podkładkę chłodzącą.
Ile sekund/minut trwał test?
Przegrzewanie może być tutaj problemem, chociaż ręki sobie nie dam uciąć.


  • 0

Człowiek uczy się na własnych błędach..... .....Choć pewnie wolałby uczyć się na obcych
STOP GOTOWCOM Z ALLEGRO!
Masz jakieś uwagi co do mojej pracy/poradników/postów na forum? Napisz do mnie prywatną wiadomość lub załóż temat tutaj. Za wszystkie uwagi dziękuję!


#11 mardag

mardag
  • Autor tematu
  • Newbie
  • 6 postów

Napisano 04 kwiecień 2014 - 18:07

Temperatura wzrosła tak gwałtownie w ciągu kilku sekund (koło pięciu), wtedy też wyłączyliśmy test.


  • 0

#12 BornToEat

BornToEat
  • Użytkownik
  • 6954 postów
  • LokalizacjaGniezno

Napisano 04 kwiecień 2014 - 18:15

Podczas normalnej pracy temperatura zapewne wzrasta spokojnie, kiedy dochodzi do punktu krytycznego komputer może się zawieszać.
Jak pisałem wyżej, trzeba gruntownie wyczyścić laptop, zainwestować w podkładkę chłodzącą, a jeśli to nic nie da to być może trzeba będzie kombinować z wymianą chłodzenia.
Polecam oddanie sprzętu do serwisu w celu gruntownego przeczyszczenia, ponieważ samo sprężone powietrze może tutaj niewiele dać.


  • 1

Człowiek uczy się na własnych błędach..... .....Choć pewnie wolałby uczyć się na obcych
STOP GOTOWCOM Z ALLEGRO!
Masz jakieś uwagi co do mojej pracy/poradników/postów na forum? Napisz do mnie prywatną wiadomość lub załóż temat tutaj. Za wszystkie uwagi dziękuję!




Stary temat!

Guest, ostatni post tego tematu został napisany 30 dni temu i nowy post zostanie uznany za odkopywanie tematów. Załóż nowy wątek!



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: dell, zawieszanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


katalog stron KPS.PL | website downtime tracking | Katalog Stron | Katalog Stron Internetowych