Skocz do zawartości


Zdjęcie

Czy ten zestaw jest odpowiedni ?

zestaw nowy składak

Stary temat!

Guest, ostatni post tego tematu został napisany 30 dni temu i nowy post zostanie uznany za odkopywanie tematów. Załóż nowy wątek!



  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
/ 76 odpowiedzi w tym temacie

#1 Atriks

Atriks
  • Newbie
  • 41 postów

Napisano 29 grudzień 2013 - 17:17

Witam was serdecznie :)

Przybywam na to forum z pytaniem czy sprzęt który został złożony (zaraz go przedstawię) bez udziału eksperta jest wart swojej ceny i czy się na nim nie zawiodę :

 

RAM :Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM XMP, Blu (KHX1600C9D3B1K2/8GX)

Procesor : Intel Core I5-4570 3.2GHz LGA1150 BOX HASWELL BX80646I54570

Zasilacz : Thermaltake Smart SE Modular 630W (SPS-630MPCBEU)

Monitor : LED LG 22EA53VQ-P (30 dni bezpłatnej gwarancji na badpixele) 21,5"/LED/FHD/5ms/5mln:1/DVI/HDMI/AH-IPS

Karta graficzna : Gigabyte GeForce GTX770 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP OverClock potrójny went - (GV-N770OC-2GD)

Płyta główna : MSI B85-G43 Sc LGA1150 Intel B85, 4xDDR3, VGA, GbLAN, ATX HASWELL

Obudowa : SilentiumPC Gladius M40 Pure Black ATX

Twardy : SEAGate 1TB ST310005 (z poprzedniego kompa)

Nagrywarka : Optiarc AD-5260S (również ze starego kompa)

 

Ogółem wszystko poza twardym i nagrywarką ma być nowe

To chyba tyle, liczę na szybkie komentarze i wszelkie uwagi

Pozdrawiam


  • 0

#2 BornToEat

BornToEat
  • Użytkownik
  • 6954 postów
  • LokalizacjaGniezno

Napisano 29 grudzień 2013 - 17:37

Wszystko OK, może wziąłbym inny zasilacz bo nie wiem jak to z Thermaltake'ami jest.
 


  • 0

Człowiek uczy się na własnych błędach..... .....Choć pewnie wolałby uczyć się na obcych
STOP GOTOWCOM Z ALLEGRO!
Masz jakieś uwagi co do mojej pracy/poradników/postów na forum? Napisz do mnie prywatną wiadomość lub załóż temat tutaj. Za wszystkie uwagi dziękuję!


#3 Atriks

Atriks
  • Autor tematu
  • Newbie
  • 41 postów

Napisano 29 grudzień 2013 - 17:46

a ten Zasilacz Corsair CX Series 500W ATX, 80 Plus Bronze Certified, EU Version (CP-9020047-EU) mógłby iść w zastępstwo ?

Jeśli masz jakieś zastrzeżenia, prosiłbym byś dokonał korekty w całej liście

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tej sprawie

 

PS. Czy piszesz o zasilaczu bo wiesz że jest zły czy orientacyjnie nie jesteś pewien co do jego jakości ?


  • 0

#4 Radeonski

Radeonski

    PC Składak

  • Użytkownik
  • 2316 postów
  • LokalizacjaNKE

Napisano 29 grudzień 2013 - 17:48

Bardzo dobrze z Thermalami jest. Są one dobre i solidne. Zestaw wzorowy, wydajny i moim zdaniem można składać.


  • 0

#5 Devzan

Devzan
  • Użytkownik
  • 1170 postów

Napisano 29 grudzień 2013 - 21:15

Posty dotyczące HDD wydzieliłem do nowego tematu: http://pececik.com/f...diagnoza-dysku/

Dalszą dyskusję co do dysków proszę przeprowadzać w tamtym temacie ;)


  • 0

#6 Atriks

Atriks
  • Autor tematu
  • Newbie
  • 41 postów

Napisano 30 grudzień 2013 - 11:26

Z tematu o diagnozie dysku wracam tutaj z pytaniem w sprawie sprzętu

Mianowicie zaproponowano mi zamianę płyty głównej z podanej wcześniej przeze mnie, na taką :

Gigabyte GA-B85-HD3

 

Proszę wypowiedzcie się na ten temat


  • 0

#7 Radeonski

Radeonski

    PC Składak

  • Użytkownik
  • 2316 postów
  • LokalizacjaNKE

Napisano 30 grudzień 2013 - 11:42

Jedyne różnice są takie, że Giguś jest nieco okrojony (mATX, mniej złącz) i moim zdaniem jeśli budżet pozwala to brałbym wcześniej proponowaną MSI lub ewentualnie jej wersję mATX (mniejsza, ma mniej złącz PCI)


  • 0

#8 Atriks

Atriks
  • Autor tematu
  • Newbie
  • 41 postów

Napisano 30 grudzień 2013 - 12:13

czyli MSI zostaje, w porządku

Teraz pytani w sprawie RAM

Czy aby kosteczki były kompatybilne i bezkonfliktowe to wymaga się aby były :

a) miały taką samą zasobność pamięci

B) miały identyczną częstotliwość

Czy coś innego ?


  • 0

#9 Devzan

Devzan
  • Użytkownik
  • 1170 postów

Napisano 30 grudzień 2013 - 12:16

Ilość pamięci może być różna (np. ja mam 2+4), ale taktowanie powinno być takie same (ta wartość w MHz) no i opóźnienia (np. CL 9). Najlepiej jest kupić dwie identyczne kości, a jeszcze lepiej - "paczkę" 2x (jak np. Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 ;))


  • 0

#10 Radeonski

Radeonski

    PC Składak

  • Użytkownik
  • 2316 postów
  • LokalizacjaNKE

Napisano 30 grudzień 2013 - 12:25

Tak jak podałeś: RAM :Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM XMP, Blu (KHX1600C9D3B1K2/8GX) Najlepszą opcją są o takiej samej pojemności. Działają wtedy w Dual Channel (są nieco szybsze)

Pamięci o różnych pojemnościach nie będą działać w Dualu. Ważne są parametry jak kolega wyżej napisał choć firma może się różnić.


  • 0

#11 Atriks

Atriks
  • Autor tematu
  • Newbie
  • 41 postów

Napisano 30 grudzień 2013 - 12:58

W takim razie zakupie sobie paczkę którą napisałeś ;)

To teraz pytanie czym jest ta gwarancja na badpixele ?


  • 0

#12 mzajecki

mzajecki
  • Użytkownik
  • 794 postów

Napisano 30 grudzień 2013 - 13:18

Jest to gwarancja że jeśli pixel przestanie działać, wtedy ci monitor wymienią lub naprawią.
  • 0
Dołączona grafika
Mój PC:
Spoiler

#13 Atriks

Atriks
  • Autor tematu
  • Newbie
  • 41 postów

Napisano 30 grudzień 2013 - 14:40

To teraz pytanie apropo graficznej.

Mianowicie, dane mi było widzieć dwa modele GTX 770 : z kuźni MSI i ukazana w rozpisie sprzętu Gigabyte

Z rozrachunku wychodziło na to że MSI jest minimalnie lepsza i brak jej trzeciego wiatraczka który był w Gigabycie

Moglibyście mi powiedzieć która faktycznie jest lepsza ?


  • 0

#14 BornToEat

BornToEat
  • Użytkownik
  • 6954 postów
  • LokalizacjaGniezno

Napisano 30 grudzień 2013 - 14:49

To teraz pytanie apropo graficznej.
Mianowicie, dane mi było widzieć dwa modele GTX 770 : z kuźni MSI i ukazana w rozpisie sprzętu Gigabyte
Z rozrachunku wychodziło na to że MSI jest minimalnie lepsza i brak jej trzeciego wiatraczka który był w Gigabycie
Moglibyście mi powiedzieć która faktycznie jest lepsza ?

Roznia sie tylko autorskimi technologiami. Nie odczujesz tego przy uzywaniu komputera ale gigabyte ze wzgledu na 3 wentylatory moze byc glosniejsza niz MSI. Ja wzialbym MSI.


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
  • 0

Człowiek uczy się na własnych błędach..... .....Choć pewnie wolałby uczyć się na obcych
STOP GOTOWCOM Z ALLEGRO!
Masz jakieś uwagi co do mojej pracy/poradników/postów na forum? Napisz do mnie prywatną wiadomość lub załóż temat tutaj. Za wszystkie uwagi dziękuję!


#15 Radeonski

Radeonski

    PC Składak

  • Użytkownik
  • 2316 postów
  • LokalizacjaNKE

Napisano 30 grudzień 2013 - 15:02

Wydajność jak i głośność obu kart praktycznie na tym samym poziomie. Obaj producenci przyłożyli się i zrobili dobre układy chłodzące.


  • 0

#16 Atriks

Atriks
  • Autor tematu
  • Newbie
  • 41 postów

Napisano 30 grudzień 2013 - 17:56

Teoretycznie przeczytałem że cichsza jest od GigaByte, ale to jest dla mnei mało istotne, ponieważ "raczej" wybiorę właśnie tą od Gigabyte.

Teraz drodzy panowie mam dla was dwa pytania.

1. Ktoś mi dziś powiedział że procesor i5 to już przeżytek i powinienem mieć i7, jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

2. Na ile powinien mi wystarczyć komputer o obecnej konfiguracji ? Przeraziłem się bo ktoś mi powiedział że rok to max.


  • 0

#17 Radeonski

Radeonski

    PC Składak

  • Użytkownik
  • 2316 postów
  • LokalizacjaNKE

Napisano 30 grudzień 2013 - 18:00

Kto takich głupot nagadał?

1. i7 w grach niema sensu ponieważ jest ona tak samo wydajny jak i5 więc po co przepłacać. Jest on po prostu nie do końca wykorzystywany w grach

2. 2-3lata na ultra detal nasz z głowy.

Wniosek: naprawdę nie kupuj i7 bo to jest większy koszt a różnica między nim a i5 ta sama. Karta Giguś bardzo dobry wybór, jedna z najlepszych i najtańszych GTX770. 


  • 0

#18 BornToEat

BornToEat
  • Użytkownik
  • 6954 postów
  • LokalizacjaGniezno

Napisano 30 grudzień 2013 - 18:55

Teoretycznie przeczytałem że cichsza jest od GigaByte, ale to jest dla mnei mało istotne, ponieważ "raczej" wybiorę właśnie tą od Gigabyte.

Teraz drodzy panowie mam dla was dwa pytania.

1. Ktoś mi dziś powiedział że procesor i5 to już przeżytek i powinienem mieć i7, jakie jest wasze zdanie na ten temat ?

2. Na ile powinien mi wystarczyć komputer o obecnej konfiguracji ? Przeraziłem się bo ktoś mi powiedział że rok to max.

Średnio podzespoły powinieneś wymieniać co 2 lata, aczkolwiek mój komputer ze specyfikacji był kupiony jakieś 3 lata temu i wszystko śmiga aż do teraz, a dysk ma przepracowane około 7000 godzin.


  • 0

Człowiek uczy się na własnych błędach..... .....Choć pewnie wolałby uczyć się na obcych
STOP GOTOWCOM Z ALLEGRO!
Masz jakieś uwagi co do mojej pracy/poradników/postów na forum? Napisz do mnie prywatną wiadomość lub załóż temat tutaj. Za wszystkie uwagi dziękuję!


#19 Atriks

Atriks
  • Autor tematu
  • Newbie
  • 41 postów

Napisano 30 grudzień 2013 - 19:23

Rozumiem

Trochę mnie uspokoiliście, bo to co było mi dane usłyszeć mnie przeraziło trochę

Teraz zadam pytanie z pogranicza kart RAM

W jakim aspekcie najbardziej odczułbym różnicę między 8Gb a 16Gb


  • 0

#20 Radeonski

Radeonski

    PC Składak

  • Użytkownik
  • 2316 postów
  • LokalizacjaNKE

Napisano 30 grudzień 2013 - 19:37

Napewno nie gry. Jakieś zaawansowane programy do obróbki wideo w HD itp.


  • 0



Stary temat!

Guest, ostatni post tego tematu został napisany 30 dni temu i nowy post zostanie uznany za odkopywanie tematów. Załóż nowy wątek!



Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: zestaw, nowy, składak

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


katalog stron KPS.PL | website downtime tracking | Katalog Stron | Katalog Stron Internetowych