Dysk twardy uszkodzony

Dyskusja w 'Napędy optyczne i dyski twarde' rozpoczęta przez użytkownika czaroslaw, 12 Kwiecień 2012.

1. czaroslaw PC Składak

Koleżance padł komputer, po krótkiej diagnostyce stwierdzam że to dysk, a konkretnie elektronika na której widać wyraźny ślad przypalenia.
    Pytanie, gdy wymienię elektronike to czy będzie wymagany format dysku czy tez wszystkie dane pozostaną? Na dysku są dane na których zależy znajomej.
  2. BornToEat Pozeracz postow :D

Nie wiem na 100%, ale jakby tak wziąć to na chłopski rozum to:
    Dane są zapisywane dzięki wytworzonemu polu magnetycznemu na talerzu dysku więc wymiana elektroniki może to pole zaburzyć. Nie wiem czy dobrze piszę ale ja tak to rozumiem. Nie da się tam odzyskać danych?
  3. czaroslaw PC Składak

Na chwilę obecną nie. Komputer z podłączonym dyskiem nie startuje, przełożyłem więc dysk do mojego kompa, wystartowal, talerze w dysku chodzą, nawet troche zamielą, lecz nawet BIOS nie widzi dysku. System nie startuje, cały czas ładowanie. Stwierdzam wymianę elektroniki, robiłem to na swoim ale nie pamiętam jak to było z danymi.
  4. BornToEat Pozeracz postow :D

Jakieś serwisy specjalistyczne odzyskują dane.
    Tylko to koszty...
    Możesz próbować ale ja jestem za tym, że format będzie potrzebny.
  5. czaroslaw PC Składak

No nic zabaczę.
    Pierwsze wymiana (bułka z masłem), potem pod komputerek i zobaczymy co będzie gadał dysk.
  6. BornToEat Pozeracz postow :D

Oby zagadał.
  7. czaroslaw PC Składak

Gadać będzie, na 100%, tylo co powiedzą dane na dysku.
    W sumie co mogło być przyczyną spalenie kontrolera?
    Komp ma ok 3 lata, jakiś gotowiec ze sklepu.
  8. BornToEat Pozeracz postow :D

Sam sobie odpowiedziałeś na to pytanie.
    Zasilacz.
  9. czaroslaw PC Składak

Modecom, nie spojrzałem na moc.
  10. BornToEat Pozeracz postow :D

Jak ten jeden z szajsowatych to będzie na 90% on. Bo co innego?
  11. czaroslaw PC Składak

Kiedyś myślałem że im więcej Watt tym lepiej i zasilacz to potwór.
  12. BornToEat Pozeracz postow :D

Nie chodzi mi w tym momencie o [W] tylko ogólnie o serię i zabezpieczenia oraz sprawność.
  13. czaroslaw PC Składak

To ten mój Quoltec to tragedia xD nawet wejście zasilania troszkę luźne.
  14. czaroslaw PC Składak

A może zamiast szukać nowego zainwestować w używany.
    @Born problem zażegnany, znajoma kupiła nowy dysk, uprzednio jednak naprawiła ten uszkodzony w celu odzyskania danych. Dowiedziała się też że dysk może szwankować. Jak myślisz odkupić za rozsądną cenę ten dysk? Opłaciłoby się i czy pochodziłby jeszcze pare lat?
  15. BornToEat Pozeracz postow :D

Zależy jak rozsądna cena, rozwalonego bajzlu nie ma co kupować ale jeśli byłoby to baaaardzo rozsądne to jest jakaś opcja tylko , że wtedy już żadnych danych nie byłoby co na nim trzymać bo w każdej chwili mógłby się rozdupcyć.
  16. czaroslaw PC Składak

Spróbuje ugadać tak że za format i te sprawy, wezme ten dysk.
  17. IcyDock_com Użytkownik

W zasadzie tak,taki dysk to duże ryzyko i nie wiem co można by z nim zrobić,wadliwy długo nie pociągnie i nie przechowa danych,a przecież taką spełnia funkcję.

Poleć tę stronę