Zobacz pełną wersję : polączenie mocy obliczeniowej kilku kompow
hej witam
potrzebuje pomocy. mam kilka kompów i chce sobie zrobić domowy serwer dla laptopa. chce sobie połączyć moc obliczeniową tych komputerów. niestety nie wiem jak to zrobić... wie ktoś jak to zrobić???
wie ktoś jak to zrobić???
Jak? Nie da się połączyć wszyskich kompów w jednego :hah:
niby dlaczego??? jak niby działają megakomputery>??? chyba ze mylę pojęcia
niby dlaczego??? jak niby działają megakomputery>??? chyba ze mylę pojęcia
Nie rozumiem cie w ogóle... Nie wiem gdzie chcesz wpakować 5procesorów, 10 kości RAM, 8 kart graficznych itd :razz: Chyba, że sam masz firmę która umie zaprojektować taką płytę główna i ją zrobić - na takie megakomputery jak to nazwałeś trzeba mieć bardzo ale to bardzo dużo pieniędzy...
[ Komentarz dodany przez: Aragorn: 2007-08-30, 19:37 ]
takie rzeczy to w NASA, nie dla śmiertelników ;)
jak niby działają megakomputery
ale to jest jeden komputer tylko, że z kilkoma prockami, kartami graficznymi i kilkoma kościami pamięci, a nie kilka kompów :cool:
:cool: :cool:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Superkomputer :D super komputer xD
no ale musi byc jakis program zeby przez siec mozna połączyc moc obliczeniową komputerow
[ Dodano: 2007-08-30, 20:12 ]
Budowa [edytuj]
Superkomputery rzadko pracują w pojedynkę. Zwykle spina się je w wielkie układy połączone sieciami o olbrzymich przepustowościach, które tworzą klastry. Klaster jest samodzielną jednostką, której można przypisać określone zadanie obliczeniowe, albo który można wirtualnie podzielić w celu równoległego zajmowania się więcej niż jedną złożoną kalkulacją.<wikipedia> no to w sumie zle pytanie zadalem. jak w takim razie zrobic klaster???
no to w sumie zle pytanie zadalem. jak w takim razie zrobic klaster???
To pytaj naukowców. My takiego szerokiego pojęcia nie mamy... LOL, po co ci taki komputer?
hej witam
potrzebuje pomocy. mam kilka kompów i chce sobie zrobić domowy serwer dla laptopa. chce sobie połączyć moc obliczeniową tych komputerów. niestety nie wiem jak to zrobić... wie ktoś jak to zrobić???
napisales ze chodzi ci o domowy serwer.chodzi ci o siec?
michaelxp91
30-08-2007, 21:11
Nie wiem gdzie chcesz wpakować 5procesorów
BMW Sauber aerodynamike oblicza na komputerze z 512-oma procesorami Intel Xeon :P
lol widze ze kompetencja forumowiczow ma wiele do życzenia..
chce połączyć moc obliczeniową kilku komputerów. jak to zorbie???? prostszego pytanie nie mogę zadać...
chce połączyć moc obliczeniową kilku komputerów. jak to zorbie???? prostszego pytanie nie mogę zadać...
Jeśli coś ci nie odpowiada to zawsze możesz pytać na innych forach :hah: :hah: :hah: :hah:
michaelxp91
30-08-2007, 21:31
Obawiam się, że nie zrobisz tego :P No chyba, że jesteś inżynierem IT i potrafisz skonstruować sobie platforme, która będzie obśługiwała cały twój sprzęt itd. :P
No chyba, że będziesz miał, jak to sam nazywałeś, stworzoną sieć o okropnie wysokiej przepustowości... Ale to byś musiał chyba kable conajmniej z Pentagonu zakosić :D Niestety w domowych warunkach jest to niewykonalne, takie rzeczy tylko w Erze ;)
siec mam na swiatlowodach wiec o to sie nie martwie..,
coglet, w pokoju sobie takiego "czegoś" nie zrobisz. Twój pomysł jest wykonalny, ale tak jak napisali poprzednicy tylko dla naukowców i idzie na to kupa kasy.
PiotrLegnica
31-08-2007, 08:12
Zależy do czego chcesz używać takiej platformy. Ogólnie musisz mieć soft który potrafi rozkładać obciążenie/zadania na wiele komputerów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/System_rozproszony
Np. do kompilowania powstał distcc.
vBulletin®
Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.