PDA

Zobacz pełną wersję : polączenie mocy obliczeniowej kilku kompow

coglet
29-08-2007, 19:37
hej witam
potrzebuje pomocy. mam kilka kompów i chce sobie zrobić domowy serwer dla laptopa. chce sobie połączyć moc obliczeniową tych komputerów. niestety nie wiem jak to zrobić... wie ktoś jak to zrobić???

Cris
30-08-2007, 10:31
wie ktoś jak to zrobić???
Jak? Nie da się połączyć wszyskich kompów w jednego :hah:

coglet
30-08-2007, 18:26
niby dlaczego??? jak niby działają megakomputery>??? chyba ze mylę pojęcia

Cris
30-08-2007, 18:36
niby dlaczego??? jak niby działają megakomputery>??? chyba ze mylę pojęcia
Nie rozumiem cie w ogóle... Nie wiem gdzie chcesz wpakować 5procesorów, 10 kości RAM, 8 kart graficznych itd :razz: Chyba, że sam masz firmę która umie zaprojektować taką płytę główna i ją zrobić - na takie megakomputery jak to nazwałeś trzeba mieć bardzo ale to bardzo dużo pieniędzy...

[ Komentarz dodany przez: Aragorn: 2007-08-30, 19:37 ]
takie rzeczy to w NASA, nie dla śmiertelników ;)

Mike013
30-08-2007, 18:37
jak niby działają megakomputery
ale to jest jeden komputer tylko, że z kilkoma prockami, kartami graficznymi i kilkoma kościami pamięci, a nie kilka kompów :cool:
:cool: :cool:

Chester
30-08-2007, 18:44
http://pl.wikipedia.org/wiki/Superkomputer :D super komputer xD

coglet
30-08-2007, 19:10
no ale musi byc jakis program zeby przez siec mozna połączyc moc obliczeniową komputerow

[ Dodano: 2007-08-30, 20:12 ]
Budowa [edytuj]

Superkomputery rzadko pracują w pojedynkę. Zwykle spina się je w wielkie układy połączone sieciami o olbrzymich przepustowościach, które tworzą klastry. Klaster jest samodzielną jednostką, której można przypisać określone zadanie obliczeniowe, albo który można wirtualnie podzielić w celu równoległego zajmowania się więcej niż jedną złożoną kalkulacją.<wikipedia> no to w sumie zle pytanie zadalem. jak w takim razie zrobic klaster???

Cris
30-08-2007, 19:20
no to w sumie zle pytanie zadalem. jak w takim razie zrobic klaster???
To pytaj naukowców. My takiego szerokiego pojęcia nie mamy... LOL, po co ci taki komputer?

Chester
30-08-2007, 20:05
hej witam
potrzebuje pomocy. mam kilka kompów i chce sobie zrobić domowy serwer dla laptopa. chce sobie połączyć moc obliczeniową tych komputerów. niestety nie wiem jak to zrobić... wie ktoś jak to zrobić???

napisales ze chodzi ci o domowy serwer.chodzi ci o siec?

michaelxp91
30-08-2007, 21:11
Nie wiem gdzie chcesz wpakować 5procesorów
BMW Sauber aerodynamike oblicza na komputerze z 512-oma procesorami Intel Xeon :P

coglet
30-08-2007, 21:18
lol widze ze kompetencja forumowiczow ma wiele do życzenia..
chce połączyć moc obliczeniową kilku komputerów. jak to zorbie???? prostszego pytanie nie mogę zadać...

Cris
30-08-2007, 21:30
chce połączyć moc obliczeniową kilku komputerów. jak to zorbie???? prostszego pytanie nie mogę zadać...
Jeśli coś ci nie odpowiada to zawsze możesz pytać na innych forach :hah: :hah: :hah: :hah:

michaelxp91
30-08-2007, 21:31
Obawiam się, że nie zrobisz tego :P No chyba, że jesteś inżynierem IT i potrafisz skonstruować sobie platforme, która będzie obśługiwała cały twój sprzęt itd. :P

No chyba, że będziesz miał, jak to sam nazywałeś, stworzoną sieć o okropnie wysokiej przepustowości... Ale to byś musiał chyba kable conajmniej z Pentagonu zakosić :D Niestety w domowych warunkach jest to niewykonalne, takie rzeczy tylko w Erze ;)

coglet
30-08-2007, 21:46
siec mam na swiatlowodach wiec o to sie nie martwie..,

Andy
30-08-2007, 21:46
coglet, w pokoju sobie takiego "czegoś" nie zrobisz. Twój pomysł jest wykonalny, ale tak jak napisali poprzednicy tylko dla naukowców i idzie na to kupa kasy.

PiotrLegnica
31-08-2007, 08:12
Zależy do czego chcesz używać takiej platformy. Ogólnie musisz mieć soft który potrafi rozkładać obciążenie/zadania na wiele komputerów.
http://pl.wikipedia.org/wiki/System_rozproszony

Np. do kompilowania powstał distcc.