Zobacz pełną wersję : Utrata polaczenia WiFi
Od samego poczatku gdy tylko kpilem router i karte sieciowa moj komputer tracil lacznosc z routerem. Wymienilem router na inny bo w serwisie powiedzieli, ze to wlasnie on gubil to polaczenie. Niestety problem w nowym routerze byl nadal i zakupilem inna karte sieciowa myslac, ze to moze byc przyczyna. Niestety w tej nowej karcie sieciowej takze gubi mi polaczenie, co prawda rzadko i do tego wieczorem, ale gubi. Zamontowalem moja poprzednia karte do innego komputera i w tym oto komputerze wogole nie gubi tego polaczenia. Pytanie moje brzmi: Co moze byc przyczna, ze moj komputer gubi kontakt z routerem? instalowalem nawet specjalnie inna wersje XP sadziac, ze to cos zmieni, ale nie.
Router: Pentagram Cerberus ADSL WiFi 802.11g
Karta sieciowa: D-Link Wireless PCI DWL-G510
Jak daleko masz kompa od routera?
Z jakies 5 m. Koles w serwisie mowi mi, ze jego znajomy ma na tym routerze postawiona siec i jest sila sygnalu niska, ale nic sie nie przerywa.
Hellfire
27-07-2007, 10:31
A jak z siłą sygnału? Podaj ile masz % siły sygnału w programiku diagnostycznym od D-Linka.
Jest w granicach 50%. Zauwazylem, ze rozlacza sie w okolicach godziny 22. Wczoraj gdy sie rozlaczylo to byla sila ponad 60%
Hellfire
27-07-2007, 10:48
Jest w granicach 50%
Bardzo słabo jak na kartę D-Linka, bo te karty mają bardzo mocny sygnał. Dość powiedzieć, że u mnie na starym modelu karty (DWL-520+) łapię z domu sygnał z APka radiówki który jest na wzgórzu odległym o 1,5 km używając tylko tej małej antenki która jest razem z kartą i mam około 60% sygnału w programie. Tyle że na tym APku jest zapewne bardzo mocny nadajnik.
Przechodząc do sedna, wydaje mi się że antena twojego routera ma bardzo słabą moc, skoro w tak małej odległości jest tak niska siła sygnału. Ja na domowym routerze mam antenkę o mocy 2 dBi (czyli taką samą jaką masz razem z kartą D-Link) i sygnał elegancko łapie nawet 200m od routera. Tak więc proponuje się zainteresować:
http://allegro.pl/item218159410_antena_ ... _2dbi.html (http://allegro.pl/item218159410_antena_wi_fi_tnc_2_4ghz_2dbi.html)
Czy na pewno jest slaba antena skoro w 2 komputerze nic sie nie rozlacza? Wczoraj jeszcze specjalnie sprawdzilem, gdy u mnie sie rozlaczylo komputer w pokoju obok mial polaczenie.
kemustek
27-07-2007, 11:06
Cinek, obydwa komputery to stacjonarne PC ? jeżeli tak to może spróbuj zamieć karty i sprawdzić czy także będzie rozłączać (uprzedzam że nie czytałem całego topicu i nie wiem czy to robiłeś), jeżeli nadal by rozłączało to będzie to wina slotu albo płyty głównej.
kemustek, karta, ktora jest w 2 kompie byla u mnie i tez sie rozlaczalo.
Hellfire
29-07-2007, 00:15
Czy na komputerze na którym połączenie się rozłącza jest Win XP z SP2?
Tak, aktualnie jest XP SP2, a poprzednio byl XP bez zadnego SP
Hellfire
30-07-2007, 16:43
Wobec tego skonfiguruj połączenie za pomocą zintegrowanego programu do obsługi sieci bezprzewodowej. Ponadto sprawdź w Menedżerze Urządzeń, czy karta nie ma włączonego trybu oszczędzania energii.
Karta byla od samego poczatku obslugiwana przez dolaczone oprogramowanie. Zmienilem wlasnie ten poziom mocy i zobaczymy co z tego bedzie.
pytanie czyste pole do rutera czy masz go przez jakies sciany i czy wykrywasz inne sieci w poblizu
Mam 2 sciany do routera oraz wykrywam inne sieci, ale nie zawsze. Zaczne teraz testowac to na pelnej mocy bo wczoraj wrocilem i nie mialem czasu sprawdzic czy to cos dalo
[ Dodano: 2007-08-08, 14:31 ]
Niestety zrobie mocy na max nic nie dalo
vBulletin®
Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.