PDA

Zobacz pełną wersję : Zestaw do 1000 lub tylko kilka części...

Nitram
11-07-2007, 11:40
Witam.

Niedawno mój poczciwy komputerek siadł już całkowicie :) Naprawa najprawdopodobniej wiąże się z wymianą kilku części... Komputerek wyglądał tak:
Procek PIV 1,6 Ghz
Grafika GeForce 3 Ti 64MB
512 MB DDRAM
I chyba tyle z najważniejszych części...

Najprawdopodobniej padła płyta główna ponieważ już się z nią różne dziwne rzeczy działy - komputer potrafił się 3 razy wyłączyć zanim zacznie normalnie stabilnie pracować - działo się to zarówno na windowsie jak i na ubuntu także nie była to wina systemu...

Jak pierwszy raz wymieniałem płytę główną (:)) to okazało się, że są straszne problemy z taką która by pasowała do mojego procesora... Także chciałbym kupić płytę główną wraz z procesorem do której można by wpiąć RAM który już posiadam i kartę graficzną (czyli dobrze by było gdyby było złącze PCI Express (może w przyszłości wymienię kartę...) i AGP... Nie wiem też czy nie potrzeba by zmienić obudowy lub zasilacza...

To jest pierwsza opcja - najbardziej oszczędna... Jednak i tak proszę o kilka propozycji cenowych ;)

Druga opcja - zestaw...
Bardzo bym prosił o zaproponowanie jakiegoś zestawu do 1000 i do 600-700 zł...

Zależałoby mi tutaj żeby też można było dołożyć kości RAM jeśli będzie w tym już dobra karta graficzna to nie musi być złącza AGP...

Ogólnie przydałby się lepszy procek i trochę więcej RAMu niż miałem :) Karta graficzna wystarczała... Tak mi się wydaje ;)

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc!

Andy
11-07-2007, 14:05
Hmm... Te DDRki z jaką szybkością chodzą? Procek pod jaki socket jest? Karta jest już słaba na dzisiejsze czasy, jeśli chcesz grać musisz mieć lepszą, jak nie to Ci dobiorę zestaw do typowego użytku domowego (internet itp.) ;) I podaj resztę konfigu (zasilacz, dysk itp.).

Nitram
11-07-2007, 14:24
Jedna pamięć jest 233 czy jakoś tak druga 400 (tyle co z nich wyczytałem)... Drugie pytanie to nie mam pojęcia :) Mam dwa dyski po 80 GB zasilacz sprawdzę za jakiś czas ;)

Myślę, że ten procek to jednak bym sobie odpuścił i coś mocniejszego chciał... Karta graficzna super extra nie musi być :) Na tej spokojnie grałem w UT2004 i Half Life'y 2... Taka średnia niech będzie ;) I nie Radeon :P Kumple narzekają :) Poza tym mam jakieś zaufanie do GeForce i Intela :) Nie wiem czemu...

Powiedzmy, że płyta + procek + grafa i ew. zasilacz jak trzeba to by styknęło... Tylko żeby nie przekroczyło kwoty 500 zł taki zestaw :/ Budżet bardzo ograniczony...

[ Dodano: 2007-07-11, 15:24 ]
(Chciałem więcej propozycji z ciekawości usłyszeć ;))

Andy
11-07-2007, 14:30
Wiem coś o tej karcie, bo miałem GF3 i działał świetnie jak na swoje lata. Jak grasz mało to nie musisz jej zmieniać. Co do socketu, wgraj Everest Home Edition i zobacz czy w informacjach o procesorze będzie wzmianka o Socket 468 czy 775, ale pewnie 478, a raczej na bank. Zasilacz sprawdź koniecznie ;) Rozumiem też z tym budżetem, bo sam za dużo go nie mam ;) W ogóle to napisz do mnie na GG to pogadamy na spokojnie ;)

Nitram
11-07-2007, 15:17
Nic nie wgram bo komp już się nie odpala :) Płyta już wcześniej szwankowała a teraz wszystko siadło na dobre :) Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie płyta + procek + dodatki ;) Gram jednak dużo ;)